Majstor za tahan halvu

Recept za proizvodnju tahan halve, šećerne delikatese koja porijeklo vodi sa Bliskog istoka, porodica Alihodžić iz Sanskog Mosta ljubomorno čuva već duže od jednog stoljeća.

Prema riječima kolačara Mirsada Alihodžića, koji je nastavio porodičnu tradiciju, riječ je o orijentalnoj poslastici koja je na naše prostore stigla u vrijeme turskih osvajanja i vremenom se proširila i postala vrlo popularna u svim zemljama Balkana.

 

halva_kakao

 

“Moj djed je zanat izučio u Sarajevu, kod jednog poslastičara iz Turske. Naučio je kako se pravi halva, lokumi i drugi orijentalni kolači. Znanje je potom prenio na mog oca, a ja sam nastavio gdje su oni stali”, kaže Alihodžić.
Dodaje kako postoji više vrsta halvi, međutim tahan halvu ovaj kolačar stavlja na prvo mjesto i smatra je kraljicom svih kolača.

Dodaje kako je nekad ova poslastica bila toliko popularna u Sarajevu da je na Baščaršiji postojala ulica koja se zvala Halvadžiluk.

Alihodžić ističe kako i sama riječ halva potiče iz arapskog jezika i označava slatkiš, dok je naziv tahan drugo ime za susam, koji je jedan od glavnih sastojaka pomenute poslastice.

“Napraviti tahan halvu je pravo majstorstvo, a pored susama glavni sastojci su pšenično brašno, šećer, vanilija, mast, med i čokolada. Sve to se u određenim omjerima miješa u specijalnim bakarnim kazanima na velikoj temperaturi”, kaže nam Alihodžić.

Dodaje kako se cjelokupna smjesa miješa drvenim kašikama sve dok ne postigne određeni stepen gustoće, a zatim se oblikuje i hladi.

Alihodžić tvrdi da iako je već stotinama godina prisutna na ovim prostorima, tahan halva je relativno nepoznata kod mladih.
“Često se čude i pitaju o čemu se radi. Pitaju je li riječ o germi ili siru, ali kada jednom probaju uvijek je traže”, kaže on s osmijehom.

Tvrdi kako je ova delikatesa zdrava i izuzetno bogata sastojcima koji tijelu daju neophodnu energiju.

Inače, najbolji iz svijeta kulinarstva kažu da je uopšte napraviti halvu zaista pravi majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od kašike, da ne bude previše brašna, da ne bude previše masna, da ne “davi”, te da se može jesti i rukom, a i viljuškom… A tek napraviti tahan halvu, koja će oduševiti svakog ko je proba, je pravo kulinarsko umijeće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *