Kolač od kokosa

Kako sam naziv kaže, kolač je veoma jednostavan, uz to je i brz i jeftin, a ništa manje ukusan. Mislim da sem kokosa, ako ga nemate ništa ni ne trebate da kupite. Sve sastojke imate kod kuće. Umesto kokosa u kolač se može staviti griz i dobijate griz kolač.

kockeko

Sastojci:

– 4 jaja
– 100 ml mleka
– 100 ml ulja
– 12 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 8 kašika šećera
– 1 kašika kakaoa
Fil:

– 500 ml mleka
– 100 gr kokosa ( ovde se može staviti griz, umesto kokosa )
– 8 kašika šećera
– 1 vanilin šećer
– 3 kašika oštrog brašna
Glazura:

– 100 gr čokolade
– 3 kašika ulja
– 1 kašika mleka ( stavljam uvek jednu kašiku mleka da bi s ekolač lakše sekao, čak i kad stoji u frižideru – čokolada neće pucati )




Priprema:

Rernu zagrevati na 180 stepeni.

Ulupati penasto belanca pa dodati šećer i nastaviti mutiti.

Ulupati jak šne pa dodati žumanca.

Dodavati u mlazu ulje, pa mleko sve uz mućenje.

Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo.

Podeliti na 2 dela pa u jedan deo staviti kakao.

Dublju tepsiju  21 x 21 cm  ( ili približnih dimenzija )  namazati margarinom pa na dno staviti papir za pečenje.

Istresti svetlu ili tamnu smesu, po želji i staviti da se peče u rernu.

Dok se peče odmah staviti mleko na vatru pa dodati mu kokos, šećer, brašno i vanilin šećer.

Mešati dok se ne zgusne.

Taman dok skuvate fil i korica će se malo zapeći, treba da se uhvati korica.

Otvoriti rernu pa istresti na koricu skuvan fil, brzo rasporediti.

Preko preliti drugi deo korice, koji vam je preostao i sve vratiti da se peče zajedno.

Peći otprilike još 30 minuta.

Testirajte čačkalicom, ako izadje suva kada je ubodete kolač je pečen.

Kolač OBAVEZNO ostaviti da se hladi u posudi u kojoj sta ga pekli, jer je fil još uvek mekan, a kad se ohladi fino će se stegnuti.

Kada se kolač stegnuo poklopiti tacnom i kolač okrenuti.

Skinuti papir i preliti glazurom.

Na pari otopiti čokoladu sa uljem i mlekom i premazati preko kolača.

Kolač zatim protresti, brzim i kratkom pokretima levo – desno, da bi glazura lepo “legla” na kolač.

Ostaviti još malo da odstoji, sat vremena je dosta i poslužiti.

Prijatno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *