Kolač sa ukusom knedli sa šljivama

Danas mi dolazi komšinica i donosi na papiru recept i kaže mi kako su juče slistili ovaj kolač, eto ti voliš to sve da mućkaš, ajde pogledaj pa vidi da li si pravila. Čitam ja i liči mi na knedle sa šljivama, ali vidim da se redja kao kolač. Nisam pravila ali hoću, ne može to biti loše i prionem ja na posao. Za 20 minuta kolač je gotov samo morate da čekate da se dobro ohladi, jer onako hladan iz frižidera sad je pun pogodak.

 

kolac-sa-ukusom-knedli

 

Sastojci:
200 gr prezle
10 kašika ulja
6 kašika šećera




Beli deo:
1l mleka
13 kašika griza
8 kašika šećera
80 gr margarina
1 celo jaje

Deo sa šljivama:
1 kg šljiva
4 kašika šećera
 3 kašika pekmeza od šljiva ( ja nisam imala stavila od kajsija, pa mi bilo malo sladje )

Priprema:

Prvo zagrejati malo ulje pa dodati prezlu i šećer i nekoliko minuta na srednjoj vatri uz mešanje propržiti sve zajedno.

Pazite da ne zagori, stalno mešajte. Gotove su kad počnu da mirišu.

Zatim praviti deo sa šljivama.

Očistiti i iseckati, posuti šećerom i staviti na vatru.

Kuvati nekoliko minuta kad provri i skloniti.

Dodati pekmez i mešati da se otopi i sjedini.

Zatim staviti mleko i šećer pa kad provri zakuvati griz i mešati dok se malo ne zgusne, neće baš jako.

Skloniti sa vatre i dodati margarin i mešati da se otopi.

Umutiti odmah zatim viljuškom jaje i polako sipati u griz i mešati.

Dobro sve promešati.

Pleh dimenzija 23 x 23 cm pouljiti, ali blago i staviti pola mere prezle.

Fino rasporediti svuda.

Staviti rpeko prezle pola mere griza i ostaviti da se uhvati korica.

Staviti zatim šljive.

Ako vam propadaju onda uzmite rukom i slažite, ja sam morala tako jer sam žuril ada bude što pre, da sam sipala sve bi propalo.

Preko šljiva ide ostatak  griza i preko njega prezla.

Ostaviti da se ohladi pa staviti još dodatno u frižider.

Prijatno!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *