Šta jesti za doručak? Najzdravija hrana.

Dobro je poznato da je svakodnevna konzumacija doručka jedna od najzdravijih prehrambenih navika, a njegovo preskakanje vrlo brzo ostavlja tragove na razini tvoje energije, produktivnosti, ali i liniji. No, nije važno tek jesti doručak, važno je i što jedeš za doručak

 

zdravlje_04

 

Mlijeko i mliječni proizvodi
Mlijeko, jogurt, kefir, acidofil, sir, sirni namazi najznačajniji su predstavnici ove ”moćne” skupine. Nutritivno, riječ je o namirnicama impresivnog sastava, a prije svega ističu se sadržajem proteina te su najznačajniji izvor kalcija neophodnog za zdravlje kostiju. Kalcij se, naime, u ovim namirnicama nalazi u povoljnom omjeru s fosforom, pa je njegova iskoristivost velika. Mlijeko i mliječni proizvodi također sadrže cink nužan za pravilno funkcioniranje imunološkog i reproduktivnog sustava, vitamine B6 i B12, vitamin A te su jedan od rijetkih prehrambenih izvora vitamina D, osobito ako se obogaćuju, što je čest slučaj.
Integralne žitarice
Žitne pahuljice te kruh i peciva trebali bi činiti sastavni dio svakog doručka. Žitarice su važan izvorugljikohidrata, posebice škroba, što ih čini važnim izvorom energije.Integralne žitarice ujedno su vrijedan izvor vitamina E i vitamina B skupine koji su ti potrebni za dobivanje energije, a od minerala u značajnoj količini prisutni su bakar, selen, cink, željezo, magnezij te fosfor.

 

Zitarice

 

Voće i voćni sok
Voće ili voćni sok uz doručak nije ništa novo, odlično prija kada ga dodamo žitaricama, a obrok zaokružimo kvalitetnim mliječnim proizvodom. Pritom, ako odabireš voćni sok, prednost uvijek daj 100 posto prirodnom voćnom soku, budući da takvi sokovi zadržavaju izvorne sastojke voća od kojeg je dobiven.

 

Voce-sok

Savjeti za unos voća i voćnog soka:

dodaj sušeno ili svježe voće žitaricama za doručak
prednost daj unosu svježeg voća i 100 posto prirodnog voćnog soka, a termičku obradu ovih namirnica svedite na najmanju moguću mjeru kako bi gubitak njihovih vrijednih tvari bio minimalan
pokušaj ne konzumirati isto voće svaki dan.

Izvor: www.zdravakrava.ba

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *