Torta sa orasima

Torta od oraha

Torta od oraha


Sastojci
– 
pet
– jaja
– 225 g
– šećera u prahu
– 50 g
– mljevenih oraha
– 40 g
– škrobnog brašna
– jedna
– kašičica praška za pecivo
Za kremu
– dva listića želatina
– 4 dl slatkog vrhnja
– 50 g šećera
– 50 g mljevenih oraha
– džem po želji

Za glazuru i ukras
– 200 g šećera u prahu
– tri kašike kakaa
– 25 g masnoće
– nekoliko jezgri oraha
– četiri kašike naribane čokolade
Jaja razdvojite pa umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke i šećer u prahu dobro umutite da dobije gustu masu…




Način pripreme

Biskvit: Jaja razdvojite pa umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke i šećer u prahu dobro umutite da dobije gustu masu. Dodajte umućene bjelanjke. Mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo sastavite i oprezno umiješajet u smjesu.Obložite kalup od 24 cm papirom, sipajte smjesu za biskvit i pecite na 175 stepeni oko 50 minuta. Ohladite i podijelite na tri dijela.

Krema: listiće želatina natopite u hladnu vodu. Slatko vrhnje umutite sa šećerom i dodajet mljevene orahe. Želatin rastopite i dodajte u umućen šlag. Biskvite premažite džemom i filujte sa 2/3 kremem, ostatak stavite na vrh torte i okolo.

Glazura: šećer u prahu, kakao i 5 kašika vrele vode pomiješajte. Rasatopite masnoću i dodajte šećeru, malo rashladite i prelijte površinu kolača. Ukrasite orasima i čokoladom. Možete dodati i šlag.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *